+ Георги, Епископ Софийско-Пловдивски

Негово Преосвещенство епископ Георги Йовчев е български католически духовник и XXVI епископ на Софийско-Пловдивската епархия. По време на неговото архиерейско служене настъпва крахът на тоталитарния режим в България. По време на този режим, Католическата църква в България понася най-тежките си удари – отнемане на имущество, политически репресии срещу католическите духовници и дискредитиране пред българското общество. Монсеньор Йовчев работи за възстановяване на имиджа на църквата и реабилитиране на духовенството. Около 70% от конфискуваните имоти на католическата църква са върнати (реституирани).

 

Роден е на 6 май 1950 г. в село Секирово, сега квартал на град Раковски. Средното си образование завършва в Професионална гимназия по селско стопанство в село Белозем, специалност "Двигатели с вътрешно горене". Отбива задължителната си военна служба в София. Заради комунистическия режим се е подготвил тайно за свещеник при отец Никола Радов, отец Васко Сейреков и отец Петър Изамски.

 

На 9 май 1976 г. е ръкоположен за свещеник от епископ Богдан Добранов. Специализира богословие в Папския Източен Институт в Рим, Италия. Бил е енорийски свещеник в Пловдив, Раковски, Калояново, Дуванлии и Житница.

 

На 6 юли 1988 г. е преконизиран за Софийско - Пловдивски апостолически администратор sede vacante и за титулярен епископ на Ламфуа. На 31 юли 1988 г. е ръкоположен за епископ от архиепископ Франческо Коласуоно, в съслужие с епископ Самуил Джундрин АА и екзарх Методий Стратиев АА, в пловдивската катедрала "Св. Лудвиг". Президентът на Франция Франсоа Митеран по време на историческото си посещение в България през януари 1989 г. включва в програмата си посещение на църквата „Св. Лудвиг“ в Пловдив; монс. Йовчев е домакин на визитата.

 

На 13 ноември 1995 г. е назначен за Софийско - Пловдивски епархиен епископ. Член е на Междуритуалната Епископска Конференция в България.





{START_COUNTER}